Podjadasz w pracy? Sprawdź, które przekąski wyjdą ci na zdrowie
Stres, brak ruchu, a przede wszystkim podjadanie przynosi zgubne efekty w postaci dodatkowych kilogramów. Odżywianie ma istotny wpływ na pamięć i koncentrację, która jest nam niezbędna, aby dobrze funkcjonować w pracy. Istotne są posiłki i przekąski w ciągu dnia pracy. O czym powinniśmy przede wszystkim pamiętać, aby dokonywać dobrych wyborów żywieniowych?
Kluczowa jest częstotliwość odżywiania
Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy spożywać 3-5 posiłków dziennie. To znaczy, że w ciągu dnia pracy będziemy zjadać co najmniej jeden posiłek, a często więcej. W pracy warto jeść posiłki kompletne, które będą bardziej sycące, aby ograniczyć podjadanie, gdyż ryzykujemy utratą kontroli nad tym, co w rzeczywistości spożywamy. Takie nieregularne dostawy energii będą powodowały zaburzenia koncentracji, źle oddziaływały na samopoczucie, a nawet mogą wpłynąć na obniżenie odporności czy trudności z kontrolą masy ciała.
Ważne jest, aby wybierać zdrowe przekąski, do których należą na przykład świeże i suszone owoce oraz orzechy jako dobra alternatywa dla chipsów czy cukierków. Jeśli mamy często ochotę na coś słodkiego w pracy warto zaopatrzyć się w daktyle, rodzynki czy śliwki. Suszone owoce są dostępne w różnej wielkości opakowaniach, nie zajmują dużo miejsca, są łatwe w przechowywaniu, więc można je mieć blisko stanowiska pracy i sięgać po nie w razie potrzeby. Połączone z jogurtem, świeżymi owocami i orzechami mogą stworzyć bardzo odżywczy posiłek, który nasyci nas na długo.
Podstawą zdrowej diety są owoce i warzywa
Absolutną podstawą tego co powinniśmy spożywać w ciągu dnia pracy są właśnie owoce i warzywa. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie i dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dostępność warzyw i owoców to największy motor do pozytywnych zmian, budujący zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny z Dailyfruits.
Dobrym pomysłem na zdrową przekąskę w ciągu dnia pracy jest sałatka owocowa, którą możemy szybko przygotować w biurze lub na home office. Ciekawą opcją są także smoothie, czyli koktajle na bazie warzyw i owoców. Można do nich dodać porcję nabiału lub płatków owsianych, co wpłynie na sytość posiłku.
Jak wynika badania Dailyfruits niestety aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, a 40% warzyw. Kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% pracujących Polaków, a po warzywa 26%. Te liczby nie napawają optymizmem biorąc pod uwagę fakt, że to właśnie witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach chronią nas przed infekcjami, gdyż wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Wartościowe przekąski w zasięgu ręki
Wartościowymi i zdrowymi przekąskami są także orzechy, nasiona i pestki, które stanowią znakomite źródło błonnika, witaminy E oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, budujących struktury mózgu i komórek nerwowych. Orzechy są bogate w składniki mineralne jak magnez, miedź potas i selen, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację uwagi. Mają także pozytywne oddziaływanie na układ krążenia, posiadają właściwości antynowotworowe i redukują stres oksydacyjny.
Orzechy i suszone owoce to przede wszystkim doskonałe źródło energii. Jedzenie takich produktów poprawia pamięć, koncentrację i co za tym idzie efektywność w pracy. Taka zdrowa przekąska sprawdzi się znacznie lepiej niż napoje energetyczne, batony czy inne słodycze – podpowiada Magdalena Kartasińska.
Podstawą w realizacji zdrowych przekąsek w pracy jest zapewnienie sobie dostępności odpowiedniej żywności i zamiana niezdrowych przekąsek na zdrowe. Cukierki możemy zastąpić suszonymi owocami, chipsy naturalnymi orzechami lub krojonymi warzywami. Jeśli potrzebujemy pomocy w przygotowaniu spersonalizowanego jadłospisu, poprawiającego nasze nawyki żywieniowe, możemy także skorzystać z pomocy dietetyka.